14 Ekim 2010 Perşembe

 
Televizyon almaya karar verdiniz. Birazda kararsız biriyseniz yandınız şimdiden söyleyeyim...
Piyasada envai çeşitte, boyutta, teknolojide, özellikte ve fiyatta televizyon bulabilirsiniz,
Ama siz hangisini, nereden, nasıl ve ne kadara alacaksınız?
Tamam hemen paniğe kapılmayın ve sakin olun. Aslında karar vermek zor değil. Özellikle de teknolojiye biraz uzak olan, bu konulara pek meraklı olmayan kişiler daha kolay karar verirler.
İki yada üç marka belirlerler, bütçelerinide belirleyip bir karara varırlar.
Asıl sorun bu işlere, bu teknolojilere biraz meraklı olanlarda. Hiçbir şeyi gözden kaçırmak istemezler. Tüm teknolojileri öğrenmek isterler ama doğru bildikleri yanlışlar ve takıntılarıda çoktur.
Bu konuda bende sizlere yardımcı olmaya çalışayım dedim. Bakalım faydalı olabilecekmiyim yoksa kafanız dahadamı  çok karışacak?
  1. BÜTÇENİZİ BELİRLEYİN

    Bu seçenek tabiki belirli bir bütçesi olanlar için. Bütçe sıkıntısı olmayanlar yada bütçe aralığı geniş olanlar (Örneğin; 1500-5000TL diyenler) bu seçeneği en sona bırakabilirler.

    Şimdiki piyasada 2500-3000TL altında pek LED TV yok maalesef.  Bu nedenle 2500TL'ye kadar bütçesi olanlar LCD TVlere bakmalılar. Bu bütçeye kadar en fazla 32" LEDTV bulabilirsiniz. LED TV lerin hemen hemen her açıdan LCD lere göre daha üstün olduğunu unutmayın.

  2. TV BOYUTUNU BELİRLEYİN

    Teknoloji marketlere gittiğinizde en büyük sorun yanyada dizilmiş çeşitli boyutlardaki TVlere bakmaktır. Alanında geniş olması nedeniyle gözümüz hep dev boyuttaki ekranlara kayar. Ancak aslında baktığınız gerçekten çok büyüktür. Bu nedenle bilimsel kriterleri göz önünde bulundurmak gerekir.

    İster salona, ister oturma odasına, istersenizde mutfağa alın önemli olan TVyi izleyeceğiniz mesafedir. Eğer izleyeceğiniz koltuğun ekrana uzaklığı 4 metreden fazla değilse 32" TV fazlasıyla işinizi görecektir. 2,5m ve daha az ise daha küçük ekranlar bile düşünebilirsiniz.

    "Salona en az 42" almam lazım", "Bizim oturma odası büyük en az 40" olmalı" gibi klişelerden mutlaka kurtulun. Zira 4m den daha yakın bir mesafeden 40-42-46" gibi ekranlara devamlı bakmak gözü yorar ve bozar. Ayrıca ekrandaki pikselleri, yayındaki karelenmeleri daha net görürsünüz ve bu durum seyir zevkinizi olumsuz etkiler. Unutmayın ki yayınların %90 dan fazlası hala yüksek kalitede değil.

  3. ÖZELLİKLERİ BELİRLEYİN

    En önemli kriter kesinlikle kontras oranı değildir. "Amanda bununki 30.000:1 miş, öbürü 15.000:1. İki kat daha kaliteli görüntü..." gibi saplatılarınız varsa onları yok edin.

    Çok teknik ayrıntılara girmeden söyleyecek olursak, yukarıdaki kontras farkını çok özel bir görüntü olmadığı sürece fark etmek çok zordur. LEDTV lerde ise kontraslar ledin yapısı nedeniyle çok daha yüksektir. Ev kullanımı için LCD lerde 15000:1 bile fazlasıyla yeterlidir.

    Frekans (Hz) olayına gelince; bu özellik kontrastan daha önemlidir. Ancak çok hızlı görüntüler olmadığı sürece TV nizin 50 Hz olması yada 100 Hz olması sizin seyir zevkinizi etkilemez.

    Birçok marka LCD de ortak panelleri kullanır. Yani farklı markaların LCD panelleri aslında aynı üreticiye aittir. Onları birbirinden farklı kılan panellerin yazılımlarla işlenmesidir. Markalar yazılımlarıyla panelden optimum performansı almaya çalışırlar ve görüntüyü işleyerek size daha net, daha parlak görüntü vermeye çalışırlar. Görüntü işleme, gürültü azaltma, arka ışık kontrolü, 3D renk, 3D ses gibi özellikler iyi markaları diğerlerinden ayıran en önemli özelliktir.

    Bağlantı özelliklerine mutlaka dikkat edin. TV nize neler bağlayacağınızı veya ilerde bağlayabileceğinizi düşünün. Dijital ve analog görüntü ve ses giriş çıkışları önemlidir. Bir çok ürün artık HDMI bağlantıya olanak verir. Bunun sayışı önemlidir. TV ye; DVD,PC ve uydu alıcı en çok bağlanan ürünlerdir. Bu nedenle en az 3 HDMI girişi ihtiyaçlarınıza cevap verecektir. Evde dijital ses sisteminiz varsa dijital ses çıkışı, analog ses sistemi içinse 5,1 analog çıkış olması önemlidir.

    USB girişi güzel olmasına karşın tehlikelidir. Artık TV lerede virüs bulaşabiliyor. Emin olmadıkça kullanmayın derim. Zira çevremdeki insanlara ait usb disklerin %80'i virüslü.

    Wireless, net TV gibi ekstra özelliklerde var, ancak zaruri ihtiyaç yoksa bunlara gerek yok.
    Tepkime süresi iyi markalarda zaten yeterli seviyede.

  4. KARAR VERİN

    LEDTV fiyatları düşmeye devam ediyor, bu nedenle acele etmeyin ve kampanyaları takip edin.LED TV lerin daha yüksek teknoloji olduğunu düşünürsek makul bir fiyat farkını kabullenmek gerek. Bir örnek; bugün baktığım iki saygın internet mağazasında aynı marka ve model 32" LEDTV, birinde 2150TL diğerinde 2550TL civarındaydı.Ucuz olanda KDV bizden kampanyası vardı. Aynı marka Full HD 32" LCD tv ler ise  birinde 1500-1800TL, diğerinde ise 1300-1500TL. Bu arada güzel kampanya imiş...

    TV boyutuna göre değişmekle beraber LED ler ortalama %40-60 daha pahalı. 

    SONUÇ
Yeterli özelliklerde;
32" LCD 1300-1700 TL
32" LED 2200-3000 TL
40-42" LCD 1900-2800TL
40-42" LED 3200-5000TL civarlarında.
LED TV lerin çok daha şık, daha tasarruflu, uzun ömürlü ve daha çevreci olduklarını düşünürsek, aradaki fiyat farkları biraz daha kapandığında hepimizin birer LED TV almaya çalışacağı kesin. Hem fiyatlar hem de LED teknolojisine ait özelliklerin oturması bakımından acele etmeyin. Bu hızlı teknolojide 2 sene sonra neler neler olacak. En son çıkanı takip edeyim diye kendinizi zorlamayın.
Örneğin ben bundan 3 sene önce 32" HD Ready LCD yi 1600 TL ye aldım, hala zevkle kullanıyorum ve şimdiki LCD lerle arasında bariz bir görüntü farkı yok. Üç sene önce 32" Full HD ler 2000TL civarıydı ve hala HD yayınlar oturmadı. Olanlarada ulaşmak biraz pahalı.
Son olarak tavsiyem şudur ki; oturmuş ve ihtiyaçları fazlasıyla karşılayan LCD TV almak şu an daha mantıklı. Fazladan paranız cebinizde kalsın pişman olmazsınız. Artan paranızlada rahatlıkla  iyi bir ev sinema sistemi alabilirsiniz. Bilinen iyi markalardan ve gerçek distribütör garantisi altındaki ürünleri almaya özen gösterin. Ortalama fiyatlarla alabileceğiniz önereceğim markalar ise şunlar;
Philips, Samsung, Sony, Toshiba, LG
İyi alışverişler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder