14 Ekim 2010 Perşembe

Enerji Dosyalari Tasarruflu LED Teknolojisi
 

 
ENERJİ TASARRUFUNDA LED TEKNOLOJİSİ
ve
UYGULAMALAR
 
NİÇİN LED ?
-Yaklaşık 60.000 saat çalışma ömrü.
-Geleneksel akkor telli lambaya göre 1/30, floresan lambaya göre 1/10 güç tüketimi.
-Verimi yüksektir, elektrik enerjisini ışığa dönüşür.
-Civa ve benzeri ağır kimyasallar içermez.
-Hafiftir ve şoka, titreşime, darbelere dayanıklıdır. Kırılma söz konusu değildir. Düştüğünde, ne kırılan bir cam, ne de kopan bir flaman vardır.
-Çevre dostudur, küresel ısınmaya karşı tercih edilmelidir.
-Çok hafiftir.
-Çok güvenlidir, patlayıcı sıvı ve gazların yanında, benzin istasyonlarında dahi güvenle kullanılabilir.
-Dekoratiftir, doğadaki tüm renkler elde edilebilir.
-Elektronik bir komponent olduğundan dijital dünya ile uyumludur.
-İç ve dış mekanlar ile her türlü iklim ve sıcaklık değişimlerinin olduğu yerlerde sorunsuz kullanılabilir.
-Elektrik kesilmelerinde diğer basınçlı gazlı lambalar gibi tekrar devreye girmeleri için zamana ihtiyaçları yoktur.
-Düşük güç tüketimi nedeni ile portatif uygulamalarda, pil değişimi gerektirmeden aylarca hatta yıllarca kullanılabilir.
-Bir diyot led 2 ila 3.5 Volt gerilim aralığında çalışır, uygulamada 12 ila 24 Volt vb. DC gerilim ile beslenecek şekilde tasarlanabilir. Bu da sistem, mal ve can emniyeti açısından çok büyük avantaj sağlar.
-Elektromanyetik yayılımı yoktur, dolayısıyla herhangi bir elektromanyetik çatışmaya neden olmaz

Geleceğin aydınlatma çözümü olarak görülen LED teknolojisi yüksek verimi sayesinde ciddi ekonomi - tasarruf sağlamaktadır. Yaklaşık %80’e varan ışık verimliliği ve uzun işletme ömrü başlıca avantajlarıdır. Günde ortama 10 saat harici çevre ve yol aydınlatmalarında yaklaşık 12 yıl, 24 saati bulan depo / antrepo vb. kapalı alan uygulamalarında yaklaşık 6 yıl işletme ömrü öngörülmektedir.  Ampül ve balast değişimine gerek olmaması, herhangi bir gaz (sodyum, metal halide gibi) içermesi nedeniyle çevreci oluşu nedeniyle işletmeler, kurum ve kuruluşlar ile, sanayi kuruluşları ve belediyeler için çok önemli bir ALTERNATİF oluşturmaktadır.

Bilindiği üzere, 25 Ekim 2008 tarihli Resmi Gazete ile yürürlüğe giren “ ENERJİ KAYNAKLARININ VE ENERJİNİN KULLANIMINDA VERİMLİLİĞİN ARTIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK “ kapsamında, belirli bir Ton Eşdeğer Petrol (TEP) üzerinde tüketen, tüm kurum ve kuruluşlarda Verimlilik Artırıcı Projeler (VAP) uygulanması zorunlu hale getirilmiştir. Bu projeler devlet tarafından da desteklenecektir.

Proje, uygulama, saha özellikleri vb. hususlara göre değişmekle birlikte, LED ürünleri uygulandığı zaman yatırımın kendini amorti etme süresi yaklaşık 2 yıl ile 4 yıl arası olarak öngörülmektedir. Bu da, yönetmelik gereğince 5 seneden az olma koşulu getirilen geri ödeme süresi koşulunu karşılaşmaktadır.

Başta sanayi olmak üzere, amaca ve uygulama yönelik geniş LED aydınlatma ürün çeşidi mevcuttur. Ürünlerde normal LED veya Power LED kullanılabilmektedir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak, LED’in avantajları ile işletme ömrü ve verim alanlarında olumlu gelişmeler devam etmektedir.

NERELERDE KULLANILIR ?
Aydınlatma sektöründe tüm uygulamalarda kullanılabilir;

Ofis aydınlatmalarında, Sokak ve meydan aydınlatmalarında, Bina dış cephe aydınlatmalarında, Fabrika, üretim tesisi ve işyeri aydınlatmalarında, Park bahçe aydınlatmalarında, Otoban ve yol aydınlatmalarında, Reklam amaçlı aydınlatmalarda, Tarihi bina, köprü ve anıt aydınlatmaların da,
Toplu konutlarda site içi aydınlatmalarda, Trafik sinyalizasyonunda, Telekomünikasyonda (TV, cep telefonu aydınlatmalarında), Otomotiv sanayinde iç ve dış aydınlatmada, Gemicilik, tekne, uçak sanayinde kullanılabilir, Ledli fabrika aydınlatması, Ledli çevre aydınlatması, Ledli yol aydınlatması, Ledli sokak aydınlatması, güneş enerjili sokak aydınlatmaları, güneş enerjili cadde aydınlatması, bulvar aydınlatması …

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder